ZZP'er

Tips voor de startende ZZPer

Marcel van Kanten | 29 november 2016

Wat valt Michel Vroon op als fiscalist en boekhouder bij startende ZZPers?

 

Startende ZZPers zijn actief op een dynamische arbeidsmarkt. Je ziet dat mensen steeds meer wisselen tussen vaste baan, eigen onderneming en weer terug. Mensen verrichten ook vaak freelance opdrachten. Telkens als zo’n stap wordt gezet, heeft dat fiscale gevolgen. Wat ik zie is dat startende ZZPers heel erg zoekende zijn om hun weg daarin te vinden. Hij weet heel goed informatie te verzamelen welke hij nodig heeft om een onderneming te starten. Alleen ziet hij soms de bomen door het bos niet meer. De startende ZZper is erg op zoek naar maatwerk advies. Daar willen wij de startende ZZPer graag bij helpen.

Heb je handige tips voor de startende ZZPer?

 

De startende ZZPer doet er goed aan om enkele zaken goed te regelen wanneer hij zijn onderneming start. Belangrijk zijn de financiën uiteraard. Hij heeft ondernemingsplan en een begroting nodig. Hoe wil hij in zijn eigen brood voorzien? Verken de markt. Ook belangrijk is dat de startende ZZPer vanaf de start zijn administratie goed regelt. Hij moet goed kijken wie hij daarbij nodig heeft en wat hij zelf kan doen. Wat kan hij beter uitbesteden?

Wat is het voordeel van uitbesteden van administratie en belastingaangifte voor een startende ZZPer?

 

Voordeel van uitbesteding van administratie en belastingaangifte is dat de startende ZZPer zich kan concentreren op dat waar hij goed in is. Hij kan zijn werkuren dan zo productief mogelijk benutten. Hij houdt meer tijd over om te doen wat hij leuk vindt. We zien dat voor veel startende ZZPers administratie en aangifte niet echt hun hobby is.

Is uitbesteden betaalbaar voor de startende ondernemer?

 

Dat is zeker betaalbaar. HELDER Fiscaal Advies biedt juist daarom diverse Starterspakketten aan.  We kunnen mensen helpen die veel zelf willen doen, zoals het zelf voorbereiden van administratie en aangifte. Wij geven dan een review en een fiscaal advies. We helpen ook mensen die alles volledig willen uitbesteden. Je hebt ook allerlei tussenvormen. Dat is het leuke van deze tijd. Als belastingadviseurs spelen wij daar graag op in.

Wat zijn belangrijke valkuilen voor de startende ZZPer?

 

Zelfstandig ondernemerschap brengt risico’s met zich mee. Is een startende ZZPer zich daarvan voldoende bewust? Denk aan risico’s in de relatie met debiteuren. Verstandig is om vanaf het begin te werken met een goede opdracht overeenkomst en duidelijke algemene voorwaarden. Zorg ook een strak debiteurenbeleid. We zien vaak dat een startende ondernemer dit soort zaken een beetje op zijn beloop laat en daardoor later in de problemen komt. Als je een debiteur pas na afloop vaneen langdurig project gaat factureren, dan factureer je te laat. Het kan zijn dat de opdrachtgever niet direct betaalt. Hoe verder het uitgevoerde werk in het verleden ligt, hoe moeilijker het wordt om de opdrachtgever nog het gevoel te geven van boter bij de vis, ofwel dat er tijdig moet worden betaald. Tip is om bij lange projecten een deel van de investering juist vooraf te factureren en een deel achteraf.

Kennismaken bij een kop koffie?

 

Ben of word jij startende ZZPer? En zoek je een degelijk advies. Kom eens gezellig kennismaken bij een kop koffie. Belangrijk in een relatie is om een persoonlijke band op te bouwen. Graag nodig ik je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Advies is maatwerk. Dat is wat wij graag willen leveren.