Services

Huuraftrek voor ZZP’ers

Marcel van Kanten | 07 december 2016

Huuraftrek gaat stoppen

Huuraftrek voor ZZP’ers was in het nieuws en wordt onder hen veel besproken. Wat zijn nu de feiten en de fabels? Fiscalist Michel Vroon geeft uitleg.

 

Een ZZP’er kan al enige tijd de kosten voor een werkkamer in een huurwoning aftrekken. Recentelijk is dit breed onder de aandacht gekomen omdat deze huuraftrek in een rechtelijke uitspraak werd goedgekeurd.

Een ondernemer kon ongeveer zeven keer zoveel huur aftrekken dan wat hij uiteindelijk bijgeteld kreeg. De regeling werkt namelijk zo dat je als je van de regeling gebruikt maakt, je de volledige huur van de woning aftrekt. Daar moet je vervolgens een correctie op doen voor het privé-gebruik. Maar die correctie is een forfaitair bedrag. Ofwel, een door de Belastingdienst vooraf vastgesteld bedrag, ongeacht de hoogte van het werkelijke bedrag. Daar kun je als ondernemer dus een behoorlijk voordeel uit halen.

Wij hadden verwacht dat de wetgever bij het Belastingplan 2017 deze jurisprudentie al zou repareren. Dat heeft de wetgever niet direct gedaan, maar pas op het laatste moment. Dit betekent dat deze huuraftrek waarschijnlijk vanaf 2017 niet meer mogelijk is.

Fabel

De fabel in het verhaal is dat ondernemers dachten dat ze ook over het verleden die mogelijkheid konden claimen. Maar dat kan alleen maar onder bepaalde voorwaarden. Je kunt namelijk als ondernemer niet zo maar zeggen dat een werkkamer in de woning eerst geen zakelijk vermogen was. En nu wel. Dat is een van de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Dus eigenlijk is de huuraftrek vooral een mogelijkheid voor startende ZZP’ers.

Wees er snel bij

Met de nu aangekondigd wetswijzing 2017 gaat dat voordeel helaas snel verdwijnen. Dan zou het alleen nog voordeel hebben voor de startende ZZP’ers die dit in 2016 nog willen toepassen.

Contact

Meer weten over huuraftrek? Neem snel even contact op met HELDER fiscaal Advies.